Astma is een aandoening die je leven zwaar kan beïnvloeden. Vooral ‘s nachts kan kortademigheid zorgen voor grote problemen, zoals onderbroken nachten en weinig energie. Overdag merk je dit weer doordat je werk en sociale verplichtingen meer energie kosten dan je zou willen. Kortom, hoe verbeter je je nachtrust? Daar heeft je slaaphygiëne een grote invloed op. Daarom willen we in dit blog aandacht besteden aan jouw perfecte bed, het waterbed. 

Hypoallergeen: Minder huisstofmijt en allergenen

Een belangrijk voordeel van een watermatras voor mensen met astma is dat het hypoallergeen is. Traditionele matrassen kunnen een broedplaats zijn voor huisstofmijt en andere allergenen, wat de astma symptomen kan verergeren. Een watermatras heeft een glad, niet-poreus oppervlak dat het moeilijker maakt voor huisstofmijt en allergenen om zich in te nestelen. Zo creëer je voor jezelf een gezonde slaapomgeving waarbij je longen minder geïrriteerd raken. 

Betere temperatuurregulatie

Astma-aanvallen kunnen worden getriggerd door temperatuurschommelingen en vochtigheid. Watermatrassen bieden een consistente temperatuurregulatie, waardoor de slaapomgeving comfortabel blijft en het risico op astma-aanvallen wordt verminderd. Het water in het matras kan worden verwarmd tot de gewenste temperatuur, wat helpt om de luchtwegen te ontspannen en een betere ademhaling mogelijk te maken. Zo kun je ook in een koude winter goed slapen of juist tijdens de te warme zomeravonden.

Gemakkelijk te reinigen en te onderhouden

Een schone slaapomgeving is cruciaal. Watermatrassen zijn gemakkelijk te reinigen en te onderhouden. Het oppervlak van een watermatras kan eenvoudig worden afgenomen met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel om stof, vuil en allergenen te verwijderen. Bovendien kan een watermatras worden voorzien van een afneembare en wasbare hoes om te zorgen voor een extra hygiënische slaapomgeving.

Vermindering van drukpunten en betere slaapkwaliteit

Een goede nachtrust is essentieel voor het algehele welzijn en kan bijdragen aan een betere astmacontrole. Watermatrassen zorgen voor een gelijkmatige gewichtsverdeling en verminderen de drukpunten op het lichaam, wat kan leiden tot een comfortabelere en ongestoorde slaap. Een betere slaapkwaliteit kan helpen bij het verminderen van stress en ontstekingen in het lichaam, wat een positief effect kan hebben op je astmasymptomen.

Kwaliteit van slaap en leven

Een waterbed heeft vele voordelen voor astmapatiënten. Een waterbed kopen is daarom zeker een goed idee. Niet alleen voor jou als patiënt met astma, maar ook voor je eventuele partner zorgt het voor een betere slaapkwaliteit. Een win-win-situatie dus. Waardoor jullie allebei meer energie hebben om overdag te werken, sociale contacten te onderhouden en tijd met elkaar door te brengen.